Vés al contingut

Jornada Mundial de la Joventut 1997

Plantilla:Infotaula esdevenimentJornada Mundial de la Joventut 1997
Imatge
Map
 48° 51′ 32″ N, 2° 13′ 58″ E / 48.85875°N,2.23278°E / 48.85875; 2.23278
Text del lema«Mestre on vius? Veniu i ho veureu». (Jn 1,38-39)
TipusJornada Mundial de la Joventut Modifica el valor a Wikidata
1993 Modifica el valor a Wikidata
2000 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióParís Modifica el valor a Wikidata
EstatFrança Modifica el valor a Wikidata
Nombre de participants1.200.000 Modifica el valor a Wikidata
Participant

La Jornada Mundial de la Joventut de 1997 (en francès, Journées mondiales de la jeunesse 1997) va tenir lloc del 19 al 24 d'agost de 1997 a París, França. A la trobada van participar uns 1.200.000 joves.

L'elecció del lloc

[modifica]

El papa Joan Pau II va anunciar que havia escollit París com a seu d'aquesta trobada internacional durant la celebració nocturna de la Jornada Mundial de la Joventut a Manila (vigília del 14 de gener de 1995) davant de cinc milions de persones, amb aquestes paraules:

« Avui vull anunciar que la propera Jornada Mundial de la Joventut se celebrarà a París, França, l'estiu de 1997. Maria del Nou Advent! Us confiem els preparatius d'aquesta propera trobada alegre al cor d'Europa. »

L'elecció de la nació bressol de la Il·lustració i l'ateisme no va ser gens aleatòria. En el missatge d'invitació a la JMJ del 15 d'agost de 1996 a Castel Gandolfo, el Papa, convidant els joves a participar l'any següent a la Jornada Mundial de la Joventut de París, va dir:

« Vivim en una època de grans transformacions, en la qual s'instal·len ràpidament ideologies, que semblaven haver resistit durant molt de temps al desgast del temps, i les fronteres i les fronteres s'estaven redissenyant al planeta. La humanitat sovint es troba incerta, confusa i preocupada. Però la paraula de Déu no s'acaba; recorre la història i, en els esdeveniments canviants, es manté estable i lluminosa. La fe de l'Església es fonamenta en Jesucrist, únic salvador del món: ahir, avui i sempre. »

Lema

[modifica]

El lema de la trobada va ser: «Mestre on vius? Veniu i ho veureu». (Jn 1,38-39).[Nota 1]

Himne

[modifica]

L'himne de la 12a JMJ va ser Maitre et Seigneur, Venu chez nous (Mestre i Senyor, veniu a nosaltres).[1]

El programa de les jornades

[modifica]

L'Església catòlica a França havia desitjat, efectivament, que el dinamisme i les reunions d'aquesta trobada no beneficiïn no només a París i l'Illa de França sinó que també hi poguessin participar totes les diòcesis franceses, per això es van fer moltes innovacions. L'arquebisbe de París, el cardenal Jean-Marie Lustiger, va permetre l'estada dels joves a les diòcesis del país d'acollida,[2] en aquest acte es va realitzar primer un Calvari i després un «festival de la joventut» de tres dies just abans de la reunió final a la ciutat amfitriona de la JMJ.

Aquesta edició de la JMJ va ser la primera organitzada amb la fórmula actualment de moda, és a dir, una setmana de trobades, festes i intercanvis culturals entre joves pelegrins i joves residents, amb jornades diocesanes i la festa de la joventut, i amb la possibilitat diària de participar a les Santes Misses o catequesi, i rebre el Sagrament de la Reconciliació.

Dijous, 21 d'agost

[modifica]

La primera trobada de joves amb el Papa va tenir lloc a París el 21 d'agost. El Papa va ser rebut per representants dels joves. En el discurs de benvinguda, Joan Pau II va assenyalar que era la primera vegada que oficialment a la Jornada Mundial de la Joventut havien joves dels països de l'antiga Unió Soviètica: russos, ucraïnesos, belarussos, lituans, letons, estonians, kazakhs i representants de l'altres repúbliques de l'Àsia central i cristians del Caucas (600 mil participants).

Dissabte, 23 d'agost

[modifica]

El 23 d'agost es va celebrar la missa pels participants del 6è Fòrum Internacional de la Joventut. Aquest dia, el Papa es va reunir amb els benefactors i organitzadors a la seu de la Nunciatura Apostòlica. Unes 800.000 persones van participar a la vetlla nocturna a Longchamp.

Diumenge, 24 d'agost

[modifica]

La missa final de l'acte va ser celebrada per Joan Pau II a l'hipòdrom de Longchamp, on van assistir entre 1.100.000[3] i 1.200.000 de persones, i van arribar de la República Txeca 2.000 pelegrins.[4] El Papa també es va dirigir als no catòlics que busquen respostes sobre la fe.

Convidats

[modifica]

Entre les personalitats convidades, el Papa Joan Pau II va convidar a l'arquebisbe François-Xavier Nguyễn Văn Thuận per donar la seva experiència als joves.

1997-2000: tres anys entre dues JMJ

[modifica]

Per primera vegada passaran tres anys, i no dos, d'aquesta edició internacional a la següent, degut que cauria durant el Gran Jubileu.

El descans de tres anys en lloc de dos es convertirà en una pràctica, a partir de l'edició del 2002; l'elecció es deu a la voluntat de no engrossir massa el calendari, permetent als organitzadors disposar de més temps per preparar l'esdeveniment, ara cada cop més articulat, i a diversos grups, parròquies i associacions cristianes d'arreu del món per tenir més estius disponibles.

Notes

[modifica]
  1. « Jesús es girà i, en veure que el seguien, els preguntà:

    —Què busqueu?
    Ells li digueren:
    —Rabí —que vol dir «mestre»—, on habites?

    Els respon:
    —Veniu i ho veureu.
    Ells hi anaren, veieren on habitava i es quedaren amb ell aquell dia. Eren cap a les quatre de la tarda.

    »
    — Jn 1,38-39

Referències

[modifica]
  1. «Maitre et Seigneur, Venu chez nous». Vaticà.
  2. «Světové dny mládeže v datech a číslech». Cirkev.
  3. [Font: ANSA, publicat en The Revolution in a Day, Pino Vicentini, Avvenire, Divendrs, 11 d'agost de 2000.]
  4. «History of WYD» (en anglès). WYD 2008. Arxivat de l'original el 2019-03-24. [Consulta: 20 agost 2022].